Çocuklarda Alerjiler: Türleri, Nedenleri Belirtileri Ve Doğal Çözümleri
Alerji, bağışıklık sisteminin genellikle zararlı olmayan bazı maddelere (veya alerjenlere) aşırı tepkisidir. Alerjiler genellikle rahatsız edicidir. Bazı vakalar da şiddetli alerjik reaksiyon, yaşamı tehdit edebilen anafilaktik reaksiyona neden olabilir. Aslında çocukların okulu kaçırmalarının nedenlerinden biridir. Ebeveynler olarak, çocuğunuzun ne tür bir alerji olduğunu bilmek, önlem almanıza yardımcı olabilir ve aynı zamanda yaşam kalitesini de artırabilir.
Çocuklarda Alerji Türleri
Alerjiler, etkilenen vücut kısmına ve alerjenin bulaşma şekline göre sınıflandırılabilir. Çocukları etkileyen bazı önemli alerji türleri şunlardır:
Size her alerji türü, nedenleri, semptomları ve doğal ilaçları hakkında bilgi vereceğiz.
Mevsimsel veya Solunum Alerjileri
Mevsimsel alerjiler yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Çocuk polen, toz, duman vb. Gibi çevresel alerjenlere maruz kaldığında vururlar. Bunlar çocukların yaklaşık% 40’ını etkileyebilir.
Mevsimsel alerjilerin nedenleri
Sebepler bir çocuktan diğerine değişebilir. Temel olanlardan bazıları:
- Çim ve ağaçlardan gelen polenler ve pestisitlere ve gübrelere maruz kalma, ilkbaharda mevsimsel alerjilerin nedeni olabilir.
- Yakup otu ve ot, yaz aylarında alerjiler için birincil tetikleyicilerdir.
- Soğuk kış günlerinde çocuklar çoğunlukla ev içindedir. Toz, giysideki lateks ve küf, mevsimsel kış alerjilerinin ortak tetikleyicileridir.
- Saman nezlesi, mevsimsel alerji için yaygın bir tetikleyicidir. Her mevsim meydana gelebilir. Polen yabani otlar, otlar ve ağaçlardan olabilir.
- Spor sahasında uçuşan toz, duman veya araçlardan çıkan kirlilik dumanı gibi atmosferdeki toz.
- Halılarda, perdelerde, yatak takımlarında, yorganlarda toz.
- Hayvan kürkü, kuş tüyleri ve kürklü doldurulmuş oyuncaklar. Bu özellikle kedi, köpek vb. İle oynayan çocuklarda yaygındır.
- Bazen parfüm, talk pudrası, parfümlü tütsü yakıldıktan sonra alerjik reaksiyon meydana gelir.
- Böcek ısırıkları ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilir.
Mevsimsel alerjilerin belirtileri
Aşağıdakiler, mevsimsel alerjilerin yaygın semptomlarından bazılarıdır:
- Boğaz ağrısı
- Hapşırma ve burun akıntısı
- Sulu gözler
- Tıkanıklık ve kronik öksürük
- Kuru ve kesen öksürük, öksürük nöbetleri
- Kaşıntılı burun ve gözler
- Tıkalı burun
- Hırıltı, homurdanma
- Artan solunum hızı.
- Rahatsız uyku ve davranış sorunları
- Yorgunluk
- Sinüs ve kulak enfeksiyonları
- Astım
Mevsimsel Alerjilerden Kurtulma
Mevsimsel veya solunum yolu alerjisi olan çocuğa rahatlama sağlamaya yardımcı olabilecek bazı çareler.
- Antihistaminiklerin saman nezlesi dahil alerji semptomlarını tedavi ettiği bilinmektedir. Bir çocuk doktoru, tablet, enjeksiyon, sıvı veya kapsül gibi doğru olanı reçete edebilir.
- Doktorlar, burun tıkanıklığı dahil soğuk algınlığı semptomları için dekonjestanlar (burun spreyleri, burun damlaları, tabletler veya sıvı) reçete edebilir.
- Gözyaşı
- Bazı durumlarda, normal ilaçlar etkisiz ise doktorlar alerji iğneleri veya nazal steroidler reçete edebilir.
- Hışıltı ve nebülizasyon durumunda bronkodilatörler.
Çocuklarda Cilt Alerjileri
Deri vücudun en büyük organıdır ve alerjenlerden etkilenebilir.
Cilt alerjilerinin nedenleri
Çeşitli maddeler ve bileşikler, cildin alerjik reaksiyonunu tetikleyebilir.
- Koruyucular: Bazı çocuklar, ciltleri belirli bileşenlere maruz kaldığında alerjiden muzdarip olabilir. Bazı yaygın alerjenler, DMDM hidantoin, diazolidinil üre ve 3-diol bronopol gibi formaldehit ve metilizotiyazolinon salıcıları içerir. Bunlar nemlendiricilerde, yüz kozmetiklerinde, şampuanlarda ve diğer kozmetik ürünlerde bulunabilir.
- Metaller: Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre yaklaşık 11 milyon çocuk nikel alerjisinden muzdariptir. Bu metal genellikle takılarda, kancalarda, fermuarlarda ve bazı kayışlarda da bulunur. Yüz boyaları bile bu metallerden az miktarda içerir.
- Botanik alerjenler: Bazı çocukların cildi hassas olabilir. Çay ağacı, lavanta, nane, yakın ve sitronella gibi bazı uçucu yağlarla temas cilt reaksiyonlarına neden olabilir.
- Çocuk yanlışlıkla rahatsız edici bir kimyasala dokunursa.
Bazı çocukların polyester giysilere, yüne veya diğer kumaşlara alerjisi vardır.
Cilt alerjilerinin belirtileri
Cilt alerjilerinin yaygın belirtilerinden bazıları şunlardır
- Kuru veya kaşıntılı cilt
- Deride kızarıklık
- Dirsek gibi eklemlerde, dizlerin ve kulakların arkasında ve bileklerde kızarıklıklar
- Vücutta kurdeşen adı verilen beyaz veya kırmızı yumrular gelişir
- Dudak, yanak veya göz çevresindeki ten renginin değişmesi
- Kabarcıklar veya yanma hissi
- Döküntü makülo papülerdir ve basıldığında beyazlaşır. Vücudun her yerinde görülür. Bu kızarıklığı su çiçeği, kızamık vs.’den ayırmak önemlidir.
- Çocuk yoğun kaşıntıdan yakınır.
Cilt alerjilerinden doğal rahatlama
Doğal ilaçlar, bazı cilt alerjilerini tedavi etmeye veya semptomlardan kurtulmaya yardımcı olabilir.
- Kaşıntılı cilde buz paketleri veya ıslak bez uygulamak rahatlama sağlayabilir. Kalamin ve mentol gibi şeyler soğutmaya yardımcı olur.
- Pamuklu kumaş giymek cilt alerjilerinde kaşıntıyı önleyebilir. Ayrıca ılık suda banyo yapmak da işe yarayabilir.
- Doktorlar semptomlara göre bazı çocuklara antihistaminikler reçete edebilir.
- Bazı durumlarda, doktorlar iltihabı azaltmak için kalsinörin inhibitörleri veya kortikosteroid (topikal steroid) uygulamayı önerebilirler.
- Vanicream ve vazelin gibi nemlendiriciler tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Çocuklarda Besin Alerjileri
Gıda Alerjisi Araştırma ve Eğitimine göre, Dünyadaki her 13 çocuktan birinde gıda alerjisi var. Çocuğun vücudu belirli yiyeceklere özel olarak tepki verdiğinde buna gıda alerjisi denir. Bağışıklık sistemi, gıda bileşiklerini patojen olarak karıştırdığında ve bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunda ortaya çıkar. Gıda alerjileri hafiften şiddetliye (hayatı tehdit edici) değişebilir.
Gıda alerjilerinin nedenleri
Her çocuğun farklı yiyeceklere alerjisi olabilir, ancak bazı yiyecekler diğerlerinden daha sık alerjiye neden olur.
- Süt, yumurta, soya, buğday ve ağaç yemişleri hafif alerji semptomlarına neden olabilir.
- Yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri ve balık bazı çocuklarda ciddi semptomlara neden olabilir.
- İnek sütü alerjisi.
- Glutein alerjisi.
Gıda alerjilerinin belirtileri
Bir gıda alerjisinin semptomları, yemeği yedikten birkaç dakika veya saat sonra başlayabilir. Hafif semptomlar burnu, ağzı, bağırsakları veya cildi etkileyebilir. Şiddetli semptomlar boğazı, akciğeri, ağzı, bağırsakları, cildi, kalbi veya diğer organları etkileyebilir.
- Mide bulantısı, kusma, kramplar ve rahatsızlık
- Kusma ve ishal
- Ağızda, dilde, dudakların yanında veya boğazda şişme ve kaşıntı
- Hırıltı veya nefes almada zorluk
- Öksürük veya burun akıntısı.
- Egzama veya kurdeşen
Gıda alerjilerinden doğal rahatlama
Gıda alerjilerini tedavi edecek ilaç yoktur. Tek seçenek alerjenden tamamen kaçınmaktır. Yiyecek önemli bir beslenme kaynağıysa, çocuğun doktoru takviyeler ve alternatif yiyecekler önerebilir.
Anti-histaminlerin verilmesi gerekiyor.
Çocuklarda Diğer Alerjiler
1. Evcil hayvan alerjisi
Evcil hayvan kepeği (kürk, tüy veya deri pulları gibi), idrar ve tükürük potansiyel alerjenler olabilir. Evcil hayvan alerjisinin semptomları arasında deri döküntüsü, burun akıntısı veya hapşırma, öksürük, nefes almada zorluk ve kaşıntılı veya kırmızı gözler olabilir.
Tedavi semptomların şiddetine göre değişir. Yumuşak olanlar, elleri sabun ve suyla yıkayarak gidebilir. Evi süpürmek ve temiz tutmak, evcil hayvan tüylerinden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, şiddetli semptomlar alerji iğneleri ile tedavi edilebilir (bir doktor tarafından reçete edilir). Çocuk, uzun vadede alerjileri önlemek için tercihen evcil hayvandan kaçınmalıdır.
2. İlaç alerjisi
Bazı ilaçlar çocuklarda hafif ila şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Semptomlar, farklı steroid türlerinden sivilce veya kızarıklık, antibiyotiklerden mor veya kırmızı döküntüler (fenolftalein, tetrasiklin veya sülfa içeren), bazı kan incelticiler nedeniyle mor alan ve sülfa, penisilin veya bazı antibiyotiklere bağlı kabarcıklar olabilir. Alerjik reaksiyonlar antibiyotiklerde, özellikle penisilin gruplarında çok yaygındır. Çocuğunuzun hangi ilaçlara alerjisi olduğunu daima not edin ve bir dahaki sefere bundan kaçının.
Belirtinin ciddiyetine bağlı olarak, çocuklarda ilaç alerjileri, doktorun önerdiği şekilde epinefrin, antihistaminikler veya kortikosteroidlerle tedavi edilebilir. İlaç geçici ise, dozajın ertelenmesi ile semptomlar kaybolur. Ebeveynler ayrıca çocuklarının doktoruyla bir alerjiyi tetikleme olasılığı düşük olan alternatif ilaçlar hakkında görüşebilirler.
Bir Doktor Ne Zaman Aranmalı?
Çocuğunuz ciddi bir alerji belirtileri gösteriyorsa, bir doktora görünmek iyidir. Ayrıca, doğal alerji ilaçları rahatlama sağlamazsa, uygun tedavi için bir doktora danışın.
Alerjiler çoğunlukla idare edilebilirdir ve endişelenecek bir şey değildir. Bununla birlikte, anafilaktik reaksiyon gibi ciddi bir alerjik reaksiyon, tıbbi bir acil durumdur. Ve acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı var. Ebeveynlerin alerjisi olduğu için birçok çocuk alerjiye yatkındır. Genellikle kalıtsaldır. Ve bu nedenle, hafif bir uyarı bile alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilir. Çocuklarda alerjilerin tedavisinde yardımcı olabilecek doğal tedavi önlemleri hakkında bilgi almak ve önlem almak çok önemlidir. Alerjenlerden uzak durmak, ek sorunların önlenmesine yardımcı olabilir ve çocuğunuzun sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayabilir.
Henüz yorum yapılmamış.